Moestuintips augustus

Moestuintips augustus

Augustus is oogstmaand. Je kunt naar hartenlust smullen van gezonde lekkernijen uit eigen tuin. Naast water geven, mits de autoriteiten dat toestaan vanwege de extreme droogte, kun je nog wat klusjes doen om ervoor te zorgen dat je nog tot laat in het jaar en ook volgend jaar weer van eigen oogst kunt genieten.

15x moestuintips

  1. Kijk elke dag wat er rijp is en geoogst kan worden, zoals aardappels, aubergines, courgettes, artisjokken, bleekselderie, knoflook, mais, spinazie, sperziebonen, uien, sjalotten, abrikozen, pruimen en vijgen.
  2. Pluk pepers als ze oranje of rood zijn. Laat aubergines, courgettes en komkommers niet te groot worden, want dan hebben ze minder smaak.
  3. Oogst kruiden en laat ze drogen voor later gebruik. Je kunt de kruiden ook in kleine plastic bakjes of zakjes invriezen. Leuk idee: maak ijsblokjes met kruiden erin, voor in je cocktail, sangria of ijsthee.
  4. Je kunt nu ook hielstekken nemen van kruiden als lavendel, rozemarijn, salie en tijm.
  5. Het loof van gerooide aardappelen bevat vaak ziektekiemen. Gooi het daarom niet op de composthoop, maar in de GFT-kliko. Hetzelfde geldt voor andere zieke of aangetaste plantenresten.
  6. Zaai lente-uitjes, raapstelen, snijbiet, spinazie, veldsla, wortels en winterpostelein.
  7. Zaai lege plekken in met groenbemesters als gele mosterd, Phacelia (bijenvoer) of winterrogge.
  8. Plant aardbeien, bloemkool, broccoli, paksoi en winterprei.
  9. Vergeet niet je aardappelen, aardbeien, kool en tomaten regelmatig te bemesten.
  10. Verwijder bladeren van tomaten, pompoenen, courgettes en druiven die het zonlicht van de vruchten wegvangen. Je kunt je tomatenplanten ook (nog een keer) toppen.
  11. Houd slakken en vogels op afstand, respectievelijk met stroken schuurpapier of koperringen en met speciale netten, glinsterende stroken aluminiumpapier of door oude cd’s op te hangen.
  12. Snoei fruitbomen na de oogst. Kort lange, jonge en opgaande scheuten in en verwijder aangetaste, zieke takken.
  13. Snoei bessen-, frambozen- en bramenstruiken na de laatste oogst terug. Frambozen snoei je tot vlak boven de grond. Van de struiken met rode en witte bessen of kruisbessen laat je de hoofdtakken ongemoeid, maar snoei je nieuwe twijgen tot op vijf bladeren terug.
  14. Zet de composthoop om en zorg dat deze niet uitdroogt.
  15. Deel of ruil je oogst met familie, vrienden of buren of doneer je overschot aan de lokale voedselbank.

Bon appétit!