Groenblijvende heesters

Groenblijvende heesters

Groenblijvende heesters behoren tot de basiselementen van de tuin. In de zomermaanden vormen ze rustpunten te midden van de vele bloemenkleuren en in de winter brengen ze de tuin tot leven. Deze tips helpen u op weg bij de keuze en de verzorging.

Grote variatie
Groenblijvende heesters zijn er in alle soorten, afmetingen, vormen en groeiwijzen. Dat maakt het zo aardig om te kiezen en te combineren. Een paar mogelijkheden:
De laurierkers (Prunus laurocerasus) is een snelgroeiende struik die veel schaduw kan hebben. Zijn grote bladeren zijn glimmend lichtgroen. De laurierkers wordt ook als haag geplant en groeit uit tot een dichte en brede afscheiding.
Klimop (Hedera) is niet alleen een sterke klimplant, maar ook een uitstekende bodem-bedekker. Hij groeit in elke niet te droge grond en kan tegen de donkerste muren worden geplant. Naast de groene soort zijn er ook variëteiten met bontgekleurde bladeren.
De rododendron is een geslacht met honderden soorten. De meeste groeien meer in de breedte dan in de hoogte; de jonge struikjes moeten dan ook niet te dicht op elkaar worden geplant. Rododendrons houden van een humusrijke grond en kunnen slecht tegen felle zon en droge wind. Bij strenge vorst laten ze hun bladeren hangen om maar zo min mogelijk vocht te verdampen.
De buxus sempervirens is een van de bekendste groenblijvende heesters. Een snelle groeier die bovendien makkelijk in vorm te knippen is. Daarom wordt de buxus vaak voor hagen gebruikt of als decoratieve, in vorm gesnoeide potplant.
De wilde hulst (Ilex) is inheems in onze bossen. Voor in de tuin zijn er verschillende gecultiveerde soorten, met diverse mooie bladtinten en een overvloed aan bessen. Vooral de Japanse hulst (Ilex crenata) heeft waarde als sierplant.

Tip
Zet tegen de winter een paar groenblijvende heesters in vorstbestendige potten op het terras. Maak er een mooie compositie van en zorg dat u er vanuit uw huiskamer naar kunt kijken.

Verzorging
Bij al hun verschillen, hebben wintergroene heesters één ding gemeen: ze zijn veelal afkomstig uit vochtige berg- of kustgebieden en hebben behoefte aan vochtige grond.
De belangrijkste tip om plezier te houden van uw groenblijvende heesters luidt dan ook: zorg ervoor dat de grond rond de wortels nooit te droog is.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer wilt weten over wintergroene heesters. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.

Aanmelden voor digitale nieuwsbrief


Ontvang ongeveer 1x per 2 weken onze nieuwsbrief met acties, nieuws & activiteiten! We slaan jouw gegevens op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.

Openingstijden

 • maandag
  09:00 - 18:00
 • dinsdag
  09:00 - 18:00
 • woensdag
  09:00 - 18:00
 • donderdag
  09:00 - 18:00
 • vrijdag
  09:00 - 18:00
 • zaterdag
  09:00 - 17:00
 • zondag
  11:00 - 17:00

Aangepaste openingstijden

 • 1ste pinksterdag gesloten
  28 mei 2023
  Gesloten
 • 2de pinksterdag
  29 mei 2023
  09:00 - 17:00

Contact

Jumper

De dierenwinkel met alles voor uw hond, kat, knaagdier en meer! 

Schrijf een recensie

Geef nu uw mening en WIN een
Nationale Tuinbon t.w.v. € 25,-!
 

© Tuincentrum Suidgeest | Privacy policy